
Consiliere parentală
Majoritatea părinţilor primesc sfaturi ample şi de multe ori contradictorii de la prieteni, membrii ai familiei, surse media, cu privire la educaţia parentală şi se pot simţi copleşiţi de toate aceste informaţii.
Specialiştii în psihologia şi dezvoltarea copilului susţin că nu există cea mai bună metodă de creştere a unui copil, fiecare copil şi fiecare părinte este unic iar fiecare părinte poate fi ghidat de către un terapeut şi poate astfel descoperi ce funcţionează mai bine în propria familie.
Ştim că experinţele noastre din copilărie îşi pun amprenta asupra modului în care ne comportăm şi simţim. Uneori acest lucru este util dar de multe ori avem nevoie de un model mai sănătos, un model nou.
Pornind de la comportamente aparent nesemnificative: gesturi, comentarii ocazionale, tonul vocii, până la evenimente cum ar fi: naşterea unui copil, boli, decese, schimbarea unui job, divorţ, mai ştim că ceea ce se întâmplă în cadrul unui sistem familial are impact asupra tuturor membrilor. Ce trăieşte un copil sau oricare membru al familiei poate avea efecte asupra întregului sistem.
Oferim suport părinţilor:
- pentru a-i ajuta să-şi înţeleagă şi să-şi gestioneze propriile emoţii şi răspunsuri emoţionale vis –a vis de comportamentele copiilor;
- pentru a dezvolta strategii şi a veni în sprijinul copiilor cât mai eficient;
- ca şi cuplu, pentru a face faţă provocărilor ce apar in situaţii diverse, celor legate de intimitate, gestionarea situaţiilor conflictuale, etc.;
- în cadrul unui sistem mai larg familial, în care atât părinţii, bunicii dar şi alţi membrii ai familiei învaţă să dezvolte relaţii armonioase şi să creeze o dinamică familială funcţională/sănătoasă;
Studiile despre dezvoltarea copiilor demonstreză clar că unul dintre cei mai buni predictori pentru ce va deveni un copil la maturitate – în privinţa fericirii, a dezvoltării sociale şi emoţionale, a abilităţii de conducere, a relaţiilor, ba chiar şi a succesului şcolar şi a carierei – este siguranţa de a avea cel puţin o persoană care să-i fie alături. Aceste studii dezvăluie o teorie universală despre cum putem fi părinţi buni, chiar dacă nu perfecţi.