Consecvența face diferența!

Simți ca nu ai încredere în tine și acest lucru îți sabotează relațiile personale și profesionale?

De cele mai multe ori încredere în sine a fost asociată cu autoeficacitatea. Conform definiției lui Bandura, autoeficacitatea (self-efficacy) se referă la “convingerea unei persoane în capacitățile sale de a-și mobiliza resursele cognitive și motivaționale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor date”.

Ei bine, ultimele studii au arătat că încrederea în sine (autoeficacitatea) este responsabilă de doar 5,7% din ceea ce-i face pe oameni să se schimbe și să-și îmbunătățească viața. Prin urmare, încrederea în sine sau autoeficacitatea este un concept supraestimat când vine vorba de succes, performanță sau schimbări în viață.

Dar ce anume îi ajută pe oameni să se schimbe, să depășească adversități, să reușească în atingerea obiectivelor propuse?

În studiul realizat de Hayes S. în septembrie 2022 s-a demonstrat că 55% din ceea ce-i ajută pe oameni în a face transformările necesare este reprezentat de flexibilitatea psihologică. A avea flexibilitate psihologică înseamnă a fi conștient de propria experiență, de propriile gânduri și emoții. Capacitatea de a ști ce simți și de a-ți permite să simți, fără să lași emoțiile să-ți dirijeze acțiunile, să știi ce contează pentru tine, indiferent prin ce treci și să acționezi în acord cu ce contează pentru tine, mai este denumită și agilitate emoțională

Autoeficacitatea are la bază anumite convingeri care generează sentimente și acțiuni. Acțiunile tale modelează convingerile, poate chiar mai mult decât influențează convingerile acțiunile tale.

Ce poți face?

În loc să te concentrezi pe a-ți schimba convingerile, te-ar ajuta mai mult să-ți schimbi comportamentul, adică acțiunile care alimentează convingerile respective. Nu contează atât de mult cât de puternică este o convingere, ci mai ales cât de puternic este devotamentul tău pentru o anumită convingere sau o anumită acțiune.

Cum poți să-ți întărești devotamentul pentru comportamentele sănătoase pe care le dorești? Cum poti să-ți schimbi comportamentele și să-ți construiești o autoeficacitate?

  1. Căderile – să le vezi ca o parte din drumul spre succes. Căderile sau eșecurile pot fi foarte dureroase, dar există o valoare în fiecare eșec, pentru că atunci când dăm voie, eșecul este o cale spre succes. Eșecul îți arată strategii care nu funcționează și îți dă indicii pentru soluții mai bune.
  2. Conectarea la sine – oricât de mare și luminos este obiectivul, dacă nu te inspiră și nu-ți aprinde inima, degeaba! Este posibil să constați că alergi după ambițiile altora, nu ale tale, și astfel, să lupți într-o bătălie deja pierdută. Dacă știi că lupți pentru ceva ce chiar contează pentru tine, asigură-te că știi de ce contează, ce legătură există între valorile tale și cine vrei să devii ca persoană.
  3. Conexiuni  – suport social. Îndrăznește să ceri și să oferi ajutor!
  4. Consecvența pașilor mici. Orice decizi, fă imediat, aici și acum. Dacă nu poți merge, târăște-te! Ceea ce face diferența este repetiția. Repetiția ajută să construiești noi tipare, de care vei avea nevoie pentru a genera schimbare. Consecvența face diferența!
    1.  

Referințe

  1. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84(2), 191-215.
  2. Hayes, S. (2022). Evolving an idionomic approach to processes of change: Towards a unified personalized science of human improvement, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796722001267?via%3Dihub, Volume 156, September 2022, 104155
  3. Cirt D.  (2022). Uită de încrederea în sine.

Lasă un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *